7 Saveta kako da naviknete dete na nošu

7 Saveta kako da naviknete dete na nošu

.

Roditelji bi trebalo da da budu strpljivi, jer odvikavanje od pelena je značajna prekretnica u životu deteta. Trebalo bi sačekati da dete oseti da može da vrši nuždu samo, bez pritiska odraslih.

Odvikavanje od pelena može biti teško kako za roditelje tako i za dete. Važno je osigurati da se vaše dete oseća podržano i da podržavate pozitivan stav kako biste osigurali uspeh.

Ovo su znakovi koji govore da dete još NIJE spremno za navikavanje korišćenja noše:

1. Stoji iznad noše i piški na pod.
2. Ne dopušta da mu se skinu pelene, vrišti i opire se svaki put kada roditelji to pokušaju.
3. Samo skida pelenu i onda se pokaki na pod, tepih;
4. Hoda uokolo širokim hodom, a onda sedne sa punim pelenama, bez znakova neprijatnosti.
5. Sakriva se u ćošku, ispod stola ili ormaru i sl. i onda se mogu čuti zvukovi stenjanja dok kaki.
6. Ako roditelj ponudi nošu jer je došlo vreme za vršenje nužde dete govori “Ne, ne, ne!
7. Negoduje na razne načine svaki put kad mu se predloži noša ili WC.

Ovo su 7 znakova  govore da je dete spremno za navikavanje korišćenja noše:

1. Dete je u stanju je  da mirno sedi neko vreme i zaokupi se nečim drugim – najranije oko 18 meseci, često i kasnije.
2. Dete  razume šta mu govorite, mada možda ne priča, može poslušati molbu složenu od dva uputstva npr.,”Idi tamo i donesi to i to.
3. Dete može reći “NE” – jer ne želimo da to radi da nas usreći, nego da bude zadovoljno onim šta je postiglo.
4. Počinje da stavlja stvari na svoje mesto – zna da određene svari idu na određeno mesto;
5. Počinje da vas oponaša – ne samo da tapše kada vi tapšete, nego se devojčica ponaša kao mama, igra se kuvanja ili sl. Isto važi i za dečake, mada oni više vole da oponašaju tatu. Deca u tom uzrastu žele da idu na WC kao mama i tata i mogu se jako razočarani ako im to ne uspeva, pogotovo ako i roditelji nisu oduševljeni kad nađu mokru posteljinu.
6. Dete počinje da obavlja nuždu u predvidivo vreme – ostaje neprekidno suvo 1-2 sata. Krajem druge godine dete  ostaje suvo tokom poslepodnevnog spavanja. Nakon dremanja nije teško “uhvatiti” detetovu potrebu da se ispiški ako  požurimo sa stavljanjem na nošu. Pražnjenje creva se često može predvideti. Ovi novi obrasci predstavljaju iskušenje za roditelje koji na osnovu njih često zaključuju da je došlo vreme za odvikavanje od pelene;
7. Dete postaje svesno svoga tela – daje do znanja da je pokvasilo pelene, čak i gunđa dok oseća kretanje creva (to nije isto što i stenjanje od napora). kaže šta je uradilo, zna da li je kakilo ili piškilo.

Koraci za uspešno odvikavanje od pelena:

Ne pokušavajte da forsirate problem

Pobrinite i procenite da li je vaše dete bude spremno za korišćenje noše, da li sposobno je kaže da ima potrebu. Uvek nudite ohrabrenje i podršku.

Ako vaše dete odbija da ide, prisiljavajući ga da sedne na nošu samo će te stvoriti napetu atmosferu i može dovesti do više otpora kod detea. Može stvoriti negativne asocijacije na korištenje noše.

Pokušajte da se posvetite procesu učenja isto kao što ste radili sa drugim veštinama kao što su sedenje, hodanje i razgovor… za sve je potrebno vreme.

Nemojte započinjati odvikavanje za vreme stresnih dogadjaja

Čak je i dobar stres loš stres kada je u pitanju odvikavanja od pelena. Nova beba i odmor mogu biti jednako teški za vaše dete kao razvod, smrt bližnjih ili preseljenje u novi dom

Ako je nešto veliko i novo u vašim životima, razmislite odložite početak odvikavanja. Sačekajte dok se život ne smiri i nastavi normalan tok aktivnosti. Ovo stvara sigurnost za vaše dete i pomaže mu da lako započne odvikavanje uz normalnu životnu rutinu.

Ne postavljajte rokove

Mala eca ne rade previše dobro po rokovima i sigurno nemaju isti koncept vremena kao odrasli. Budite realni sa svojim vremenskim očekivanjima.

Ne tretirajte nezgode kao veliku stvar

Jedan od temelja je da je odvikavanje od pelena samo deo života. Nesreće se dešavaju, a kada to dese, gledajte na to samo kao na deo procesa.

Preveliko naglašavanje nezgoda zapravo može pojačati osećaj krivice. Dakle, zadržite ton i pređite na sedeću priliku da koristite nošu.

Nemojte podleći pritiscima sa strane

Pritisci mogu doći od: deke i bake, druge majke u igraonici, vaspitačicai predškolskih ustanova, supružnici. Imajte na umu da su mnogi deke i bake puni mudrosti o odgoju dece… . Idite sa svojim instinktima i oslonite se na znanje koje imate o spremnosti vašeg deteta.

Pomozite detetu da bude što samostalnije, ali nemojte da ga prepustite samo sebi. Kada Dete može samo da ode do noše, da se skine uz minimalnu pomoć i da samo sedne na nju i ustane sa nje znate da ste na dobrom putu. Roditelj treba da strpljivo sedi pored njega sa izrazom odobravanja na licu, a onda da traži dozvolu da mu obriše guzu i da isprazni i opere nošu. Možda neće želeti da roditelj povuče vodu dok je ono tu, ali ako ono to želi da učini, treba mu dozvoliti. Što više dete oseć da kontroliše situaciju, to bolje.

Ako je moguće, treba pričekati leto ili praznike. Ako je napolju toplo pa dete može da bude golo u dvorištu, stanu i sl. dobro je jer kad god bude videlo sebe kako piški. To će mu pomoći da uspostavi vezu između osećaja pune bešike i onog šta se dešava posle toga.

Cilj je da ono samo shvati da su gaćice udobnije od pelena i da je upotreba noše brža i jednostavnija od oblačenja pelena. Ako se vrši pritisak na njega, može da zaključi da mu je život bio jednostavniji dok je nosilo pelene i da su gaćice sve to pokvarile. Neće biti  nikakve koristi od toga ako ga budete neprestano opominjali. Treba da mu se pomognete da shvati da sámo mora da uradi nešto kad bude osetilo potrebu da obavi nuždu. Ako ga podsećate, razmišljate umesto  njega što može da odloži  trenutak kad će se samo pobrinuti za to.

Nezgode će se dešavati sve ređe i jednog dana brisanje barica na podu, više neće biti svakodnevna obaveza. Tada će se možda otrgnuti po neka rečenica kako se “moje dete jednostavno i za čas naviklo na korišćenje toaleta”.

Dete možete dodatno stimulistati korišćenjem edukativnih noša koje podsećaju na prave wc šolje ili zanimljivih pisoara za decu u obliku životinja deci zanimljivih oblika i veselih boja. Takodje muzičke noše sa motivima iz crtanih filmova mogu dodatno olakšati proces jer su poznate i deca će ih radije prihvatiti.

Saznajte više o našem asortimanu dečijih igračaka na stranici igračke za decu.

Leave a Reply